MBO Medisch Secretaresse

Vakgebied

Een medisch secretaresse moet gedegen kennis van medische terminologie hebben, secretarieel vaardig zijn én de weg weten in het medisch vakgebied. De cursus Medisch secretaresse is de perfecte voorbereiding op deze uitdagende functie. Naast secretariële en administratieve kennis biedt de cursus ook kennis op het gebied van anatomie, fysiologie en pathologie. Er is speciale aandacht voor de correspondentie en administratie in de gezondheidszorg. Met behulp van de audiotraining en praktijkdagen leer je op een praktische, actieve manier alle kennis en vaardigheden die een medisch secretaresse nodig heeft. Na afloop ben je helemaal klaar voor deze verantwoordelijke job.

Inhoud van de cursus
Een medisch secretaresse moet zowel kennis hebben van secretariële werkzaamheden als medische kennis. Dagelijkse werkzaamheden van een secretaresse worden besproken, zoals het behandelen van de post, het archiveren van stukken en het bijhouden van de agenda. Daarnaast is er aandacht voor algemene correspondentie en administratie op een medisch secretariaat. Basiskennis van het menselijk lichaam is ook noodzakelijk voor een medisch secretaresse. Er is onder andere aandacht voor de belangrijkste ziekten, de oorzaken en de invloed die de ziekte heeft op de bouw en het functioneren van het lichaam. Het schriftelijk lesmateriaal vormt in combinatie met een serie ondersteunende mondelinge lessen en audio training de basis van de opleiding

Meer over de inhoud
Deze opleiding bestaat uit de volgende modules:

Secretariële Werkzaamheden
Dit onderdeel behandelt alles wat er komt kijken bij het voeren van een secretariaat. Je leert hoe je jezelf presenteert en hoe je representatief overkomt. Ook komen de eisen van de werkplek en de apparatuur besproken. Verder gaan we in op computervaardigheden. Veel werkzaamheden verlopen tenslotte geautomatiseerd. Uiteraard komen de dagelijkse werkzaamheden van een secretaresse aan bod. Denk aan het behandelen van de post, het archiveren van stukken, het bijhouden van de agenda en het ontvangen van bezoekers.

Medisch Correspondentie
Aan de orde komen zowel de algemene correspondentie op een medisch secretariaat (brieven over o.a. rekeningen, sollicitaties en medische keuringen) als medische correspondentie (ontslagbrieven, verslagen van klinische en poliklinische onderzoeken en behandelingen, chirurgische brieven, interne brieven en brieven van diverse specialisten). Je leert informatie die als manuscript of dictaat wordt aangeleverd, uitwerken tot een correcte en verzorgde brief. Daarbij is ook aandacht voor stijl, grammatica en spelling. Ook komen verschillende medische termen aan bod. Verder leer je medische correspondentie organiseren door en oefen je met het uitwerken van diverse brieven.

Medisch Administratie
Een secretaresse zal ook vaak de administratie moeten voeren. Daarom gaat dit onderdeel over de algemene en specifieke administratieve en financiële aspecten van de huisartsen- en specialisten praktijk. Ook is er aandacht voor ziekenhuizen en de specifieke administratieve zaken zoals diverse formulieren en processen. Omdat een groot deel van de administratie geautomatiseerd is, komt ook de automatisering binnen een ziekenhuis aan bod.

Anatomie, Fysiologie en Pathologie
Het is noodzakelijk voor een medisch secretaresse om te beschikken over enige basiskennis van het menselijk lichaam. Daarom komt in dit onderdeel meer over de bouw en het functioneren van het menselijk lichaam aan bod. Je leert onder andere hoe het skelet is opgebouwd en welke spieren en gewrichten er zijn. Ook worden processen als circulatie, ademhaling en spijsvertering behandeld. Andere onderwerpen die aan bod komen, zijn bloed en immunologie, het zenuwstelsel, het hormonale stelsel, het urogenitale stelsel, de huid en de zintuigen. Elk hoofdstuk bevat een lijst met medische termen. Het onderdeel pathologie behandelt de ziekteleer. Er is aandacht voor de belangrijkste ziekten, de oorzaken en de invloed die de ziekte heeft op de bouw en het functioneren van het lichaam.

Organisatie
Verschillende particuliere en overheidsinstanties komen in dit onderdeel aan bod. Verder leer je over gezondheidszorg voor verschillende leeftijdsgroepen (o.a. jeugdgezondheidszorg, volwassenenzorg en ouderenzorg), over de rol van de overheid (wet- en regelgeving, financiering en budgettering) en over ondersteunende instanties (o.a. patiënten/cliëntenrecht, beroepsorganisaties en gezondheidsvoorlichting). Bovendien geven we een overzicht van de verschillende beroepen binnen de gezondheidszorg.

Duur
18 maanden op basis van 8 uur studie per week

Vooropleiding
Voor de cursus is geen specifieke vooropleiding nodig. Wel is een MBO/HAVO werk- en denkniveau is gewenst.

Opleidingsniveau opleiding
MBO

Examen
Het examen wordt online en schriftelijk afgenomen en staat onder toezicht van het examenbureau van het MINOWC van Suriname.

Studeren op uw manier
SMART opleidingen kunnen eenvoudig worden gecombineerd met een baan en andere activiteiten. Blended learning is een cruciaal element van onze opleidingen. U kunt elk moment instromen.

Succes van Blended Learning
Smart blended learning is een combinatie van: Online Studeren + Klassikaal les + Active coaching. De nieuwste en meest effectieve lesmethode met bewezen resultaten.

 

Voordelen van online studeren
Volledig flexibel in studieplek en -tijden
Goed te combineren met werk en privé
Begeleiding door ervaren docenten
Online leeromgeving met effectieve studietools

De cursus Medisch secretaresse is bestemd voor iedereen die graag afwisselend werk doet op receptioneel, secretarieel en administratief vlak en dit graag combineert met werken in de gezondheidszorg. Het diploma Medisch secretaresse toont aan dat je meer dan voldoende kennis in huis hebt om tot een gewaardeerd medewerker in een op de gezondheidszorg georiënteerde instelling uit te groeien.

De betaling kan als volgt geschieden:

Ineens Betalingsregeling
Cursus geld + Studiemateriaal SRD 4695,- 18 x SRD 350,-
Examen Kosten SRD 995,-

Contant
Een contante betaling kan bij ons bezoekadres aan de Madeliefjestraat 25.
Onze openingstijden zijn van maandag t/m vrijdag van 08.00u tot 16.00u.

Bank Financiering
In samenwerking met de Hankrinbank stellen wij u in de gelegenheid de gehele opleiding te financieren via de bank. Voor meer informatie over de mogelijkheden bekijk de pagina hier.

Overmaking Per Bank
U kunt het inschrijfgeld overmaken naar Hakrinbank 0208027102 (USD-rekening), of 0206608167 (SRD-rekening),
onder vermelding van uw naam en factuurnummer.

Bestelbon
Voor ambtenaren is het mogelijk om de betaling te voldoen met een bestelbon.